Pedig ez Németország. Mégis német ember van itt a legkevesebb. Hogy lehet ez?

Már írtam többször is, hogy Münchenben lakunk. A férjem választotta annak idején, ez volt kézenfekvő, mivel az első nagy város a déli határon. Bajorország fővárosa. Ez a leggazdagabb környék még német viszonylatban is. Rengeteg emberrel, munkalehetőséggel. Mások is pont ezért választják úti célnak. Jönnek szép számmal évről-évre. Úgy ahogy mi is.

DE! Nem mindegy, hogy ki hogyan és miért jön. A férjem azért döntött úgy hogy külföldön kezdjük újra, mert teljesen beborult körülöttünk minden. Erről írtam a  "Méghogy kalandvágy!” című posztomban. Mi nem ingyen élni jöttünk, soha semmilyen segélyt, támogatást nem kaptunk itt. A férjem dolgozik, adót fizet, meg mellé az összes járulékot amit kell. Az egészségbiztosítást is. Albérletben lakunk, rezsit fizetünk. Azt nem mondom hogy mint bárki más, mert nagyon sokan laknak önkormányzati lakásban. Nekünk is mondták a hivatalban, hogy kaphatunk, mellé egy halom segéllyel, de az a BAJ, hogy a férjemnek van munkahelye! Hát ezért mondjuk nem hagyta ott hogy segélyből éljünk. Főleg azért sem, mert ha valaki bekerül egy német munkahelyre, rendes munkaszerződéssel, az körülbelül örök élet. Még akkor sem rúgják ki ha hülyeséget csinál. A párom német kollégája két évig gyakorlatilag melegedni járt be, meg felvenni a fizuját. Még anyagi kárt is okozott a cégnek, soha semmit nem lehetett rábízni, mert ha csinált is valamit, azt mindig elrontotta. Nem foglalkozott a szabályokkal sem, mégis az utolsó utáni pillanatban küldték el. De még akkor is jár neki végkielégítés. Ez mondjuk már a lónak a túloldala szerintem.

Szóval ha valaki akar, az boldogul. De amiket otthon lehet hallani az itteni életről……….mese habbal. Tudom, hogy sokan nem hiszik el amiket mondunk, vagy amiket én leírok. Sok otthoni ismerőstől, családtagtól megkaptuk már, hogy ne mondjam, biztos hogy nem úgy van, ahogy meséltük! Mert ők jobban tudják, mint aki itt lakik. Magyarországon valamiért túl van egy kicsit misztifikálva ez az egész. Mindenki azt hiszi, hogy arany folyik a csapból, a postás csak úgy hozza szatyorszámra a pénzt, sőt, még a nap is a németek fenekéből kel fel. Ebben mondjuk azoknak is nagy szerepe van, akik előadják otthon, hogy itt milyen nagylábon élnek, közben meg hó végén nem jut kajára. De van új autó, amivel lehet otthon villogni! „Egy éve élünk kint, de már a második házat építjük!”- esetleg ha építési vállalkozó az illető. Erre mondják, hogy: „Messziről jött ember azt mond amit akar!” Ki fog utánuk jönni hogy megnézze, igazat mondott-e? Mi mindig elmondtuk őszintén hogy hogy állunk, mi hogy történt, mik a nehézségek, vagy éppen mi az ami jobb itt. Nekem attól nem lesz több és én sem leszek nagyobb valaki, ha otthon kábítom az embereket! Miért hazudjak? Mire jó ez? Miért csinálnék ilyet? Még ha valamikor volt is itt olyan jó világ, olyan precízség mint amit még emlegetnek, annak már régen annyi.

A szomszéd bácsi meséli mindig, hogy mi volt itt harmincöt éve. Akkor még állítólag létezett az a Németország. Hol van az már! A mostani már nem is hasonlít rá sajnos. Mi is azért jöttünk ide, azért választottuk, mert mi is abban a hitben voltunk, hogy itt tényleg minden olyan tiszta és élére van állítva. Rengetegszer csalódtunk már azóta hogy ide költöztünk.

De azt sem mondhatom, hogy a németek olyanok. Feltételezem, hogy nem a német gyerek tetves három évig folyamatosan. (legalábbis furcsállnám) Erről is írtam már a: „Mi különbözteti meg az embereket az állatoktól?” című posztomban. Mert igazából egyre kevesebb van aki itt él. Ők is elhagyják a saját országukat, elmennek külföldre.

A mi lépcsőházunkban például, a tizenkét lakásból, két pár van összesen, akik németek. Meg két vegyes házasság. A többi mind külföldi. De vannak egész háztömbök, ahol szinte már csak törökök vannak. Vidéken tán még jobb a helyzet, meg a gazdag negyedekben, de főleg a nagyvárosokban elég siralmas. Ez az új Törökország. Amikor a suli előtt várom a gyerekeim és szétnézek, az anyukák közt körülbelül tízből öt visel valamilyen kendőt. Az azért nem kevés!

Évente több százezer német vándorol ki a világ minden tájára. Hogy miért? Mert mégsem jön be nekik annyira ez a híres multikulti! Hiába nyomják annyira és próbálják bebeszélni hogy ez mennyire szuper. Mi uniós országból jöttünk, próbálunk nem kilógni a sorból, tesszük a dolgunkat, nem segélyekből élünk, nem követelőzünk. De hiába vagyunk európaiak, mégis eléggé különbözünk az itteniektől. Teljesen másképp gondolkodunk. Hát még azok, akik más kultúrából, más értékrenddel, más gondolkodással érkeznek ide. Láttunk már fura szitukat bőven.

Azért is gondoltam hogy leírom ezeket, hogy lássátok, semmivel nem különbek nálunk. Egyáltalán nem vagyunk rosszabbak, vagy kevesebbek mint bárki más. Miért lennénk? A németek sem jobbak mint mi magyarok. Sőt vannak dolgok, amiben mi vagyunk előrébb. A németek legnagyobb hibája, hogy naívak. Sokáig nem szólnak. Viszont ha betelik a poharuk, akkor világvége van. Láttunk már erre is példát. Nem akarok politizálni, azoknak sem megy, akik csinálják, jósolni meg végképp. De sok embert összezárni, akiknek semmi köze egymáshoz……… hát, nem biztos hogy jó ötlet. Lásd a tavalyi lövöldözést például.

Egyébként láttunk egy riport filmet, amiben Magyarországon is keresgéltek az itteniek, mert nálunk nincsenek bevándorlók és olcsó az ingatlan. Ilyen is van. Pedig ez is egy gyönyörű ország, rengeteg szép hely van itt, kár lenne érte. A németek pedig attól hogy kicsit hidegvérűek, tudnak nagyon kedvesek is lenni.

Most még mondhatom, hogy jól elvagyunk. Sok dolog van, ami jobb itt mint otthon. Meg olyan is, ami nem. De hogy mi lesz később? Fogalmam sincs.

Kövess a facebook-on (Bridgette) ahol a posztok mellett extrákat is találsz. Ha tetszenek a képek, bejegyzések, nyomj egy like-ot. ;)

Köszönöm!